Hästarna och träningen på Stuteri MW

2013-05-25
19:14:49

På väg hemåt!!

Bonos debut i MSV B:2 med mig slutade med seger och 66,16% och tvåan fick 64,3%!!!! Eller vänta? Var det Emilia som vann? ;)

Med Feno-Me fick jag black out två gånger, tyvärr. Utan de två black outerna hade vi absolut vunnit ;) hehehe vi hade i alla fall fått mer än 62%. Vi kom precis utanför placering, synd nog. Början av programmet kändes ganska fint. Han var okoncentrerad men lyssnade ändå ganska bra, så detta som hände idag är absolut inga problem att fixa till tills nästa gång då det är SM!

Från baksätesglidarna vill vi säga att GO NUTS-glassen är rätt god.. ;) och att Fia var riktigt tjusig i sin lånade frack och hatt!

2013-05-25
14:54:48

Glömde skriva...

Cha cha bloggen, Lisa, Emilia och Amanda här. Sitter i baksätet (och framsätet) och chillar... För ni trodde väl ändå inte att Fia åker runt själv? Dessutom möter Jessica upp oss på tävlingsplatsen för ännu lite mer support ;) Emilia ligger och snarkar i baksätet och vi blev precis färdiga med donuten i Fias hår så nu kan det inte bli annat än första plats... Fia ska bara komma ihåg programmet ;)

2013-05-25
14:36:14

Detta blir en spännande och fartfylld dag

Nu har vi äntligen fått lastat hästarna. Inte för att det var svårt, för Bono gick på plätt-lätt och Feno-Me ville gärna gå på lite för fort. För i torsdags så
lämnade mamma Grandezza borta hos Gränsbo stuteri för betäckning. Ni kan ju gissa att hon var väääääldigt brunstigt och pissade skvättar överallt i transporten. Så hela transporten stank brunstpiss. Så Feno-Me trodde att han hade ett brunstigt sto bredvid sig och det blev inte bättre av att Bono gnäggade för att han blev så glad att få en kompis precis som ett brunstigt sto. Vi kan säga ordet Feno-Menal kalabalik! Men snälla som de är har vi ändå kommit halvvägs ( peppar peppar ta i trä)...;) spännande att se hur denna dagen slutar, vi uppdaterar... Hoppas vi ;)
Emilia och Bono Pussas

2013-05-12
14:10:58

3 års test

Nu är vi snart hemma på gården från 3 års testet på Troya anläggningen i Kungälv.
Det var utbildningshästen Amir MH som är e:Ampere u: Diva ue: Don Cavallo uppfödare: Monika Höjner.
Det började med mätning, gick toppen. Han mättes till 174 cm i mankhöjd. Direkt efter mätningen gick vi in till ridhuset där det var löshoppning och exteriör. Amir var väldigt avslappnad och cool där inne. Han tog i, men inte för kung och fosterland...så han har 1 växel till vet vi ;) men han var väldigt bekväm inne i ridhuset.

Han hoppar väldigt bra otroligt nog. Men i dag sparade han in sina krafter i hoppningen tyvärr.

Typ: 8,5
Huvud, hals & bål: 8
Extremiteter: 7,5
Skritt: 7
Trav: 8,5
Galopp: 8,5
= 48 poäng och fick diplom!

Direkt efter detta var det dags för ridprovet. På med sadel och upp med ryttaren (jag).
Lugnt skrittade vi runt anläggningen till utebanan, han var lugn och litade på mig.
När vi kom in på ridbanan till ridprovet skulle det givetvis visas att man kunde hoppa upp ( hade lyckats glömma det). Så fick hoppa av och upp, gick ju bra :)
Han var väldigt duktig i ridningen nästan lika fin som hemma. Han var framåt, lyssnade väl på mig, var allmänt pigg och hurtig.

Framåtbjudning, harmoni & samarbetsvilja-

" Fin energi, fin kontakt med hästens mun. God samarbetsvilja, harmoniskt"Naturlig lösgjordhet, balans & bärighet under ryttare-

" God balans. Kommer lätt tillbaka. Avspänd, ibland ngt hastig. Väl framme i sin utbildning"

Betyg 10-9.

Ja, vi alla i bilen är väldigt nöjda med dagens insats :)
Och då var även min första mottagna 3 åring visad med väldigt fina betyg, trevligt!
Och tack till tränaren Kajsa Boström som hjälpt till med träningen! Och min kära mor Maria W som kommit ned till ridhuset när jag ringt om hjälp :D

Amir MH är till Salu.

2013-05-11
08:14:51

En bra vecka
I onsdags så blev Granja såld, till en helt underbar familj ganska nära oss. Men jag saknar henne redan väldigt mycket, saknar ridningen på henne ;)
Hon gick igenom besiktningen utan anmärkningar. Så det var väldigt trevligt :)
Som pricken över i:et fick hennes lillasyster (samma mamma) Gandeza MW ett gångartsdiplom med 877898  9-9 uppsuttet. Hon är e: Zuidenwind u: Grandezza ue: Davignon. Men henne sålde vi som föl, till ytterligare en annan bra familj.
När vi säljer hästar så försöker jag att Inte tänka på det, då blir det mycket lättare. En annan sak som också är lätt ät ju att vi verkligen väljer köpare till våra hästar, hästarna skall få det bra!
Så tänker man på det blir man ändå glad.
 
I går tog jag en första uteritt på Bono, ja en riktig uteritt utanför gården :) Innan har jag ridit på vår mark runt gården. Men nu tog jag mig ut på vägen och bort till några andra åkervägar som vi galopperade på. Bono tyckte det var väldigt roligt, men han var väldigt lugn och snäll.
 
Lanson gick väldigt bra också, han red jag på ridbanan. Vi tränade mycket på balans och självbärighet. Det slutade med att jag på slappa tyglar kunde fatta en samlad galopp från skritt, vända över i förvänd galopp och galoppera där ett tag, med hängbrotyglar ;) Han var oerhört duktig. Så nä, man behöver absolut inte bära omkring på sin häst. Håll du din balans så kan din häst hålla sin egna balans.
 
Geld och jag tog en galopprunda på terrängbanan, vi hoppade även några små hinder och klättrade mycket. 
Han var pigg och glad, verkligen på allerten. Gelds dag 1 inför "Beach 2013" är påbörjad haha ;)
 
Wacos Rache fick träna på galoppombyten och galoppiruetter. Vi kan räkna med att få se honom i MSV A:1 också ganska snart. Han gör fina byten och har dem snart befästa. Så roligt så! 
Och på grund av hans goda balans så har han gasnka enkelt för piruetterna. Bara styrka som behövs och lite teknik ;)
 
Wacos Rache MW

2013-05-08
07:40:33

Vilken bra dag!

I går var det en riktig toppen dag.
Det var helt galet fint väder, vindstilla och 20-25 grader varmt, helt blå himmel. Inte tänkte jag ens en tanke att jag skulle bränna mig. Men, jag red hela dagen på utebanan, så ganska röd på armarna blev jag, t-shirt & handskar på. Då vet ni hur den brännan ser ut ;) inte den vackraste i stan inte.

Och i dag skulle jag ha tävlat i Kungsbacka, men eftersom vi skall besiktiga Granja samma tid jag skulle ha startat så gick det inte ihop. Men det gör inget, det kommer fler tillfällen :) jag tränar på lite till i stället.

Alla hästarna gick riktigt bra i går! Bäst gick de stora hästarna! Oftast brukar det vara ponnysarna som vinner dagen ;) men i går slog sig alla hästarna samman och var helt fantastiska.

Lanson var så lätt och känslig, han arbetade på bra med bakbenen och sträckte ut på halsen lite till. Gjorde mycket fina öppnor och slutor, de tar sig verkligen med det.
Enkla byten är han nästan helt fantastisk på. Eftersom han är så otroligt lätt och känslig för skänkeln så spänner jag bara till i vaden lite och i lilltån så fattar han ny galopp. Den förvända är också väldigt bra, kan rida den med helt slappt hängande tyglar och lite kortare tyglar, självbärighet ;)
Tränar såklart mycket på att inte bära mina hästar, de får bära sig själv sant mig och lära sig hålla sin egna balans.
Han är ju inte 100 på allt, men han är absolut 100 i sin utveckling. Så jag är grymt sugen att få tävla honom nu :D För han känns bara så fin och jag vill visa alla att han är så fin haha (:

Liari tog jag en liten skrittur runt betena på. Där gjorde vi lite öppnor och slutor i skritt. Sedan avslutade vi med lite joggning på ridbanan. Red några serpentiner i växlande form. Hög, låg, rund, lång, kort mm. Han njöt riktigt av det varma vädret och det lugna ridpasset.

Amir, Geld, Wacos Rache och Feno-Me gick givetvis också på utebanan med en liten uteritt.

I dag kommer det bli minst lika bra kvalitets tid med alla hästarna :)


Bild på Emilia när hon luktar på blommorna.

2013-05-05
17:31:46

Tävling

Sådär, nu är vi färdiga för i dag ;)

Bono var väldigt duktig i dag, gast vi fick några rejäla missar ;) Men, vi fick med oss kval till MSV B och 2 st placeringar av 2 möjliga :D
Riktigt nöjd över dagen, Bono börjar bli väldigt fin nu...med muskler och sådant. För han är redan fin, men finare blir han :)
Så måste jag tacka för det otroligt trevliga sällskapet!
Johanna Emmoth och hennes mamma var där med Amalia, de hjälpte till att köra Bono.
Och Jessica som passade Emilia, det har varit en sån rolig dag med er alla :)
Trevligt att inte behöva vara själv hihi utan att man har någon å prata med.

Jag och Bono skall troligen debutera i MSV B den 25/5, får se hur det går till dess...han har ju bara varit här 1,5 månader ca :) Så man vet aldrig. Nedgången borde kanske komma snart ;)? Haha, ibland kanske det bara går fram hela tiden :)

I dag fick vi 68% i MSV C:2 och 67% i MSV C:1.

2013-05-02
22:49:34

Det var ett tag sedan
Ja, nu var det några dagar sean jag skrev här...igen!
Men inte så konstigt när man har så mycket att göra, kan berätta allt nu i stället ;)
Fast lite sammanfattat! 
vilken ände eller häst skall jag börja med? Bokstavsordning får det bli, lite trött på ole dole doff nu ;)
 
Amir som är 3 år har verkligen utvecklats, han är riktigt go att rida. Vi har nu hunnit göra lite mer saker tillsammans. Vi har tagit små uteritter (bort runt ridbanan) Vi har galopperat över bommar, skuttat över dem i alla fall, konditionstränat varandra. Eftersom han är över 170 kan ni räkna ut att han har räääätt så långa ben och lååånga steg, så man få då jäklar springa fort ;)
Planen är att vi skall visa honom den 12:e Maj i Kungälv, det kommer gå riktigt bra :)
 
Barcelona har varit ute och tävlat lite nu, hon blir gärna väldigt spänd inne på banan, hon släpper inte igenom hela sina rörelser. Men det släpper allt mer för varje gång. 
Så nu är vi anmälda till Kungsbackas unghästtävlingar den Onsdag den 8 Maj. Då blir det FEIs Final prog för 5 åriga hästar samt FEIs Inledande finalprogram för 5 åriga hästar. Då hinner hon komma in 2 gånger på bana, skall bli spännande å se vad resultatet blir.
Men hemma går hon riktigt fint, de enkla bytena blir bara bättre och bättre, den förvända galoppen är rundrae och bärigare. En riktig fröjd att rida på.
 
 
Bono som är en utbildningshäst på 10 år har jag faktiskt hunnit tävla på.
Han på tävlingen gick det riktigt bra, han skötte sig så fint, vi fick en del missar men fick ändå med oss ett kval till MSV B. Så nu på söndag åker vi i väg igen, denna gången till Skultagården, nära och bra. Där kommer han få gå MSV C:1 och C:2.
Han blir så mjukare och lättare, mer självbärig för varje vecka som går. Nu börjar han tycka det är riktigt skoj!
Han kna också hoppa ;) Vi har tagit ett par skutt på 80 cm höjder, både kombination, plank och grind. Det var väldigt roligt i alla fall.
Vi har också tagit några sköna galopper ute på åkrarna.
 
 
Feno-Me och jag har kvalat in till SM! Youngrider SM bland storhästar.
I vår första start fick vi en 2a plats och i vår andra start i MSV A:1 kom vi 3a på 67%. Så jag har lagt ihop en kür, för första gången, vi red den i dag och filmade. Så nu skall snart musiken börja produceras til den. Musiken görs helt från grund och botten av Albin Hjälmås som är en god vän till mig. Han är helt grym på musik.

Onsdag den 8 Maj kommer jag och Feno-Me rida en till MSV A:1 i Kungsbacka, jag är rät så taggad redan nu. Fram till dess fortsätter vi träna på lite till.

 
Geld, han rullar fram som vanligt på sin lilla tjockiiiis mage hihihi! Nä, men han gör riktigt fint i från sig han med, vi tränar på och skall nog ut och tävla snart igen. I alla fall så vill Geld hemskt gärna ut och tävla, fast på öppet hus den 1a maj fick han allt gå med på ponnyridningen...han älskade det <3
 
Lanson är riktigt fin nu, funderar starkt på att ta med honom på söndag för att gå någon MSV C tillsammans med Bono. Lanson är så himla känslig, så han är så mjuk och go att rida på , bara flyter fram och tillbaka ;P
 
 
Nu hinner jag inte skriva mera, skall gå och lägga mig i en varm säng som Emilia värmt upp ett tag ;)
 
 
Här kommer några fina bilder från tävlingen i Laholm som Sanna Matsson tog, tack så mycket :D
 
 
 
Klapp på halsen
 
 
Detta är Bono 10 år