Hästarna och träningen på Stuteri MW

2011-10-31
15:11:35

Träning!
Igår åkte jag hem till mamma, stannade där över natten. Så jag red på kvällen igår och morgonen i dag. Passar mig utmärkt!
Red på Wacos Rache och Feno-Me. Igår gick det sådär. Men idag gick det verkligen bättre med båda två. Mamma satt och hjälpte mig med Wacos R, Så det var ju bra :D Skönt när man får lite hjälp ibland (:
Har dessutom börjat gå igenom programmen lite inför helgen :) skall rida 3st olika program.

Morgon fodringen tog jag o Jessica hand om i morse, efter lite morgon mys med Emilia å "bääät"

2011-10-24
16:08:08

Lag SM
Nu är det klart! Det blir Lag SM för Hermanstorp K&RK :D
Lag SM kommer gå på Nordhallands RK den 4-6 nov. Jag kommer starta med Wacos Rache MW där och Feno-Me. Jag valde att enbart ha 2 ponnyer med mig. Blir alldeles för mycket annars :)

Tävlingen i helgen så placerade sig vårat lag på 2a plats och 2a plats totalt i hela Eliten (zon väst) Så vi är ju helt aws :D Dock fick jag inte mina 83% denna gången haha ;) Men det kommer! Klarar Totilas o Edward Gahl av att få 93% eller va det nu var, då ska jag la för 17 kunna få 83 hihihi ;)

Nu ska jag iväg o rida!

2011-10-21
21:06:40

Omg 3
I morgon är det omg 3 utav eliten! Jag är verkligen taggad (: Kan ju bara tänka mig hur nervös jag kommer vara precis innan hihi ;) Så nu skall jag gå igenom programmet några gånger till riktigt noga så det sitter ordentligt!
Eftersom mamma är i Tyskland nu o gottar sig på något hingstevenemang så kommer Lars att köra mig och Feno-Me. Han kommer även vara en super bra coach! Han kan prata mycket om mental träning och hur man skall tänka, så det är bra (:
Amanda, en kompis, skall följa med och passa Emilia (: Så ja, det är mycket folk runtom en som behövs ;)

Jag satsar på 84% i morgon. Har verkligen velat det under hela Eliten. Omg 1 fick jag ju 69, omg 2 fick jag 74, så nu borde jag ju få 79% och sedan på Lag SM 83% (eftersom det är en ökning med 4%) haha så vi får la se ;) Så det har gått uppåt :D
Så nu måste jag bara vänta i många många timmar innan jag får protokollet i handen! Gaaah...längtar som tusan till det hihi.
Hoppas laget är på topp i morgon ;) <3

2011-10-19
08:48:43

Jobb
I dag är jag på MW hela dagen och tar hand om allt. Hundar, hästar, fåren o nu vad det allt mer är :)
Dessutom skall jag rida! Har ju också med mig lilla Emilia. Så hon blir allt nöjd o glad att få vara med i dag!
Har redan morgonfodrat all a, så nu väntar jag på att de ska käka upp sin frukost så dom kan gå ut i hagen. Jag äter min frukost, snart skall Emilia äta sin ;) Sedan när vi går ut kommer hon somna direkt, o kanske hinner jag rida 1 häst, så jag tar dom tö om tö.

2011-10-16
23:54:03

Agria Ungponny Dressyr 2011
Sådär, då var en lyckad helg över, hoppas på fler likadana (:

Tackar först och främst min bror som ställde upp och tog hand om allt på gården, hästar, hundar, får mm! Han är inte ens intresserad utav det men gör ett utmärkt jobb ändå!
På fredagen åkte vi ner till Lillhagens RK som ligger ganska nära Falsterbo. Min första strat hade jag på Wacos Rache MW. Han gick väldigt bra, enda var väl att jag råkade rida fel 1 gång...hehe! På Geld Startade jag sist i klassen, vi fick ihop en bra runda! Utan felridning ;)
1a på Geld MW på 81%
2a Var inte allra minst Alexandra Nylander på Key To Success med 79%
3a Wacos Rache MW 78,2%
Alltså Hermanstorp K&RK Tog hem alla placeringar :D
Efter klassen var slut åkte vi till Flyinge där vi hade våra hästar hos Katri Wäyrynen i hennes fina stall! Där trivdes ponnypojkarna bra!!! Lugnt och skönt hade dom det där (:

Sedan när dom var installerade åkte vi till vårt boende som var på The Butler Service, ett gör trevligt B&B. Inte nog med det så visade det sig att Hans goda vän...inte allra minst Kyra Kyrklund åkte därifrån på morgonen ^^ Det var nära att man träffade henne och kanske äntligen fick klämt ut sig det där som man så gärna vill säga till henne! Men vet inte om jag någonsin kommer våga hohoho...

På lördag morgon var det dags igen! Då var det LA:2 som gällde.

1a Wacos Rache 82%
2a Geld MW 81,8%
3a Key To Success
Än en gång Hermanstorp i topp :D
Wacos R fick förövrigt en 9a på sin skritt. Domaren "Vad tycker du om skritten Sofie"? "Ja jo den är väldigt bra", "Du, den är utmärkt" Ungefär sådär lät det hihihi

På söndagen så var det A och B final. Eftersom jag bara fick ha 1 häst i A finalen så fick Wacos R gå B finalen :(

I B finalen skulle det vara 4st ryttare, men 1 bytte klass + att 1 i A finalen strök sig, då fick dom ta 1 från B-finalen dit. Så då var det jag och en till ponny i B finalen (Y) Således blev det inte ens en klass. Så fick inga uppklassnings poäng i den!

B- Finalen
1a Wacos Rache 79,6%
2a EG Fermi 69,4%

A-finalen
1a Geld MW 81%
2a Börsgårds Samba 75,8%
3a Key To Success

Totalt så vann jag och Geld Agria Ungponny Dressyr 2011! Gissa om jag är lycklig nu :D
2a blev Alexandra Nylander på sin fina ponny Key To Success.

5 hästar gick vidare till A-final, varav 3st var Stuteri MW uppfödningar!  Det går bra för MW's uppfödningar!
Dune MW var en utav dom! Dune och hennes ryttare Charlotta är så fina på banan!

Förövrigt är ju den här lilla Guldgossen till salu! :)

Foto: Kim Lundin

Prisutdelningen, Geld MW och Paulchen Panther E

Gustav Svalling, en utav domarna med Traudi Björling

Wacos Rache MW


2011-10-12
21:03:06

Lite om mig!
Jobbar med att utbilda unghästar på Stuteri MW (beridare).
Ibland hjälper jag även till i stallet eller tar hand om lite hundar, eller kanske fåren! Finns en hel del att pyssla med på MW om man är lite rastlös. Är det sommar och ridlägren är i gång, ja då hjälper jag till med det någon gång! Lagar mat, håller lektion för dom som vill rida för mig, eller något annat skoj!

Mina tävlingshästar(ponnyer) har varit och är Feno-Me som är en godkänd ridponny hingst! Mestadels tävlar jag bara dressyr på honom. För några år sedan tävlade jag dock bara hoppning på honom. Jag var inte ett dugg intresserad utav dressyr. MEN om jag ville vara med i hopp SM så sa min mamma till mig att jag först måste rida dressyr SM och så blev det också. Efter 17 dressyr starter var det dags för dressyr SM i Hammarö 2008.
Har även tävlat lite hoppning på Veronas Gerswin. Men bara några gånger, vi kom bla till semifinalen för GP ponnyn, 2008 tror jag det var.
Sedan hade jag ett långt uppehåll med tävlandet (även lite med ridningen) på 2 år. Men ridningen var bara till och från ;)
Så 2010 började jag med tävlandet igen. Mot slutet vann jag även dressyr DM på Feno-Me :)

2011 har varit ett toppen år. Har haft många hästar att tävla med. Några ungponnyer som skulle kvalas till Championatet och även för Nationella klasser.
På Championatet Vann jag finalen på Geld MW med 84% men totalt så kom jag 2a. Men inte fy o skam på det när man rider mot vuxna proffs (:.
Feno-Me och jag fick DM guld i år igen :D blev jätte glad, fast red fel i programmet, men det gjorde inte så mycket.
Nu är det ponny Eliten som är i gång. Nästa helg är det omg 3, den går på Hermanstorp K&RK. Hoppas verkligen vi kommer till lag SM.
Till helgen som kommer går Agria Ungponny Dressyr 2011. Vi på MW åker iväg till Lillhagen med Geld MW och Wacos Rache MW. Hoppas det kommer gå bra för oss (: Åker tidigt på fredag morgon.

Jag är 18år och är uppväxt med hästar. Min första ponny fick jag när jag var 3. Det var ett litet gotlandsruss. Henne hade jag tills jag var ca 7 år. Då var hon så gammal o gaggig så vi var tvungna att ta bort henne :/
Fick sedan lilla William (B-ponny) som är en korsningsponny. Tävlade lite hoppning på honom och någon enstaka dressyr. Några år senare bytte vi ponny med en familj, fick en B ponny som hette Mambo Jumbo. Tävlade även hoppning på honom. Sedan var det dags för Feno-Me som jag har ridit sedan han var 7 år ca :)
Har även en söt liten dotter nu på 2 månader nästan och hon har ridit på Feno-Me och Rocky! ;) Riktigt duktig liten ryttare det!
Min mamma är alltså Maria Winberg som äger och har Stuteri MW, Kennel Tanspots, Fårfarm MW(vet inte vad hon har för namn på den verksamheten ännu) ;) Så under min uppväxt har jag haft helt fantastiska hästar att rida på. Nu får jag fantastiska stora hästar att rida på (: Vid årsskiftet få jag inte tävla på ponnytävling längre :( Men jag kommer helt säkert fortsätta rida på dom....för dom är helt gudomliga! Samtidigt som jag går över till häst.
Jag har 1 hopphäst som är 6år. Hon heter Notabene. Sedan har jag 2 dressyr vallacker som är 5 år, Liari och Lanson. Har även 2st 3 åringar, en 9 åring osv osv...Alltså det finns så många hästar så jag vet inte vilken ände jag skall börja i! Många utav dom är givetvis till salu, kan inte ha hur många som helst ^^
Ska man vara helt noga så är det ju inte mina hästar, den enda häst jag har är William hihi, jag står som ägare på honom ;)

Hoppas inte jag missade alltför mycket nu eller hade alltför många stavfel hihi ;)

2011-10-12
06:53:23

Snart tävling!
I dag red jag Geld, Waco och Feno-Me! Alla 3 gick jätte bra (: Efter lite hoppning med Wacos R så har han kommit upp mer med ryggen och rör sig luftigare med bakbenen. Vilket gör att galoppen dessutom blir bättre. Så vi gjorde några riktigt fina serpentinbågar i förvänd galopp. Geld och Feno-Me jobbade jag mycket övergångar med, skritt-trav-hallt osv Mot slutet blev dom jätte luftiga i frambenen och riktigt lätta i handen och för skänkeln. I skänkelvikningarna flöt dom som smällt smör i en stekpanna ^^

På fredag åker vi till Lillhagens RK med Geld och Wachos Rache. Det är Agria Ungponny Dressyr som går där i 3 dagar. På fredagen rider man LA för ungponny, lördag LA:2 och på söndag LA för ungponny igen i en A-final eller B-final.

* Jag har kommit fram till att min hoppsits är urkass hahaha...någonting jag måste träna på i alla fall ;)

2011-10-08
22:05:29

Ridläger
I dag så fick jag ha en dressyrlektion för några utav våra elever :D Tyckte det var grymt skoj! Det är roligt att göra lite annat ibland än att bara sitta på hästen själv och rida. Dessutom är det väldigt bra att kolla på när någon/några andra rider. Man lär sig alltid något utav det :)
Sedan så hade jag även en sitsträning! Hade varit bra om man fick 1 sådan lektion om dagen alltså ;) Hade inte klagat.

Senare var det dags att rida lite också. Så jag började med Geld på utebanan, där han fick hoppa lite. Han tyckte det var skit skoj! O jag med. Så det får vi ju faktiskt göra oftare :D
Samma sak gjorde jag med Wacos R. Han var lite piggare o busigare eftersom han vilade igår ;) Så lite sprall o bus blev det...men bara lite (:

Sen var det ett gäng som fick sitta och kolla på när jag red Feno-Me. Resten ville kolla på när mammaklippte får (hur de nu kan vara så spännande :P) I ridningen visade jag lite variation. Vände snett igenom och gjorde mellantrav halva delen, sedan skänkelvikning resten, gjorde även tempoväxlingar i skänkelvikningen. Vände upp på kvartslinjen (mellan spåret och medellinjen). Sen fick jag allt ta och rida utan sadelgjord. Så eleverna studsade upp o slet av min sadelgjord utan att jag ens hann med o blinka! Visade då vad man kunde göra utan den, gjorde några enkla byten, 8m volter, mellangalopp, mellantrav mm. Dessutom så hoppade jag upp utan sadelgjord! Gjorde några försök, men till slut kom jag upp :D

2011-10-07
19:45:28

Höstläger
I dag började höstlägret som är över hela helgen. Få se om jag är där något. Hade ju varit skoj o träffa alla, men i morgon skall jag till Malmö. Min kille skall gå match där...han håller ju på med såndär töntig kampsport hihi ;)

Hjälpte mamma i stallet med att hallma, fodra och släppa ut lite hästar. Sådant som också behöver göras. Så rida är inte det enda jag gör ;) Precis som hästar behöver jag nog också lite varierande arbete :P Så red jag Geld också, å han var fin han (:

Fen-He MW som är efter Feno-Me skall tävla på Oslo Horse show! Vi sålde honom till Norge när han var ca 5 år. Det har gått super bra för dom och nu skall dom rida på Oslo horse show! Jag håller tummarna för dom då (:

2011-10-04
21:10:58

Namninsamling
Insamlingen har 605 namn just nu!

"Nu tycker iallafall jag att förbundet har gått förlångt. De chockhöjer priserna på licenserna på grunder som jag inte kan förstå.

"Med en årlig, regelbunden uppdatering av häst- och ponnyregistret får Svenska Ridsportförbundet en överblick hur många hästar och ponnyer som faktiskt tävlar, på vilka nivåer och med vilka resultat".
Det kan dom se i tdb, och för det betalar vi redan 10 kr per start och häst.


För att få en bred idrott är det viktigt att man gör det enkelt för dom att börja tävla och det ska inte behöva kosta en förmögenhet för att starta dessa lokala tävlingar. Hur ska vi kunna bygga upp en bra grund för våran sport om ryttarna inte har råd att böja tävla. Man kan inte börja bygga från toppen, man måste börja från grunden och med dessa priser är jag säker på att andel som tävlat lokalt kommer att minska och med det fler inställda lokala tävlingar som drabbar både klubbar o de ryttare som ändå valt att tävla.

Den internationella licensen höjs med 100% från 2000kr till 4000kr. ( för 3 år sedan var priset på denna licens 1000kr). Detta försvaras med att eftersom antalet ryttare har blivit så många fler tar arbetet mycket tid för personalen på sportavdelningen. Ska personerna som sitter på dessa platser få en rejäl löneförhöjning eller vad? Det kan inte vara så svårt att anmäla flera ryttare än om man skulle anmäla en. En höjning med 2000 kr kan betyda att man måste välja bort tävlingar bara för att ha råd att betala licensen, hur ska vi kunna få ett bättre toppskikt om ryttarna inte har råd att åka på dessa tävlingar, man vinner inga internationella mästerskap genom att bara tävla i Sverige."

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5907 - Länken till Namninsamlingen

2011-10-03
01:45:47

Dressyrdomare
När jag får mitt protokoll i handen och skall läsa det, då vill jag att det står mycket på det! Gärna mycket kritik! Men även beröm om vad som var bra. Om en domare skriver hård kritik så blir jag absolut inte sur! Utan jag ser positivt på det och läser noga igenom och jobbar vidare på det extra mycket. Istället för att bara tänka "äh skit domare, hon har ju helt fel...tyckte bara inte om min ritt...eller hon var sträng" Jag ser positivt på saken och förbättrar det. Berättar för min tränare vad som behöver tränas på, så jobbar vi på det :)

Får jag en 6a på en volt, då ser jag gärna att det står vad som var dåligt med den och vad som kunde förbättras! Inte att det är helt tomt och blankt :(

Tex om jag får låga poäng på mina skolor, kanske skall vara mer tvärning i en öppna och mer urskålad i bogen mm. Då tränar jag inte bara öppnor efter öppnor! För grundproblemet är ju då att min häst är stel i sina sidor och inte blir tillräckligt urskålad i sin innerbog. Så jag rider små 10m 8 volter (även stora volter), serpentinbågar, rider på volt och flyttar ut bogen eller in. Gör någon förvänd sluta på volt. Gör skänkelvikningar där jag både kan ändra tempot, alltså öka traven lite eller samla traven lite i själva skänkelvikningen. Så att jag alltid kan korrigera allt i varje rörelse. Men det jag får passa mig för är att inte bara rida på böjda spår hela tiden. Måste även kunna rida rakt på kvartslinjen tex. Det är bra om man har en spegel som man kan rida upp mot så att man ser om man sitter mitt över hästen och att den går rakt fram, så den inte är sned! Oftast blir ju en sida mer belastad då, vilket ofta leder till att hästen blir hallt. Så det kollar jag varje gång jag rider, fler gånger under ett ridpass att jag kan rida upp rakt, att jag sitter mitt över hästen osv. Jag är lite sned åt höger, så jag hänger med höften åt höger. Då får jag svårt i min vänster öppna mm eftersom jag inte riktigt sitter med i rörelsen. Så det får jag tänka på ofta :)

2011-10-01
23:18:33

Elit omg 2
YES! woho...vi vann i dag :D Det är riktigt skoj att rida i lag när alla gör så himla bra ifrån sig så man lyckas med att segra också :)
Jag är väldigt nöjd med min ritt, förutom den sista mellan galoppen som det blev ett litet bocksprång + snubbling i slutet. Början var riktigt bra, men jag ville ha ut det där lilla extra. Vilket resulterade i lite bus! Men vågar man inte satsa 100% blir det svårt att leverera bra % (: Dessutom fick jag en 10a! Min första 10a någonsin!!!! Gissa om jag är helt lyrisk över den (dessutom när jag och Jessica hade en diskussion om 10or dagen innan*)
10 fick jag då i ett enkelt byte :) totalt så fick jag hela 74,47% och segrade därmed individuellt! Efter mig hade jag Anna Drugge på Arragon med 72,56%

Jessica placerade sig också i klassen bland C-ponnyerna som 2a på 68,94% efter Isabelle Tovek med 71,49%
Ellen Goiting på Stenbroåsens Carlos hakade tätt på Jessica med 68,50%
Hanna Magnusson på sin ponnyfick 62,71% om kom på 9e plats, absolut inte fy o skam på det ;)

Riktigt bra gjort utan Hermanstorps ryttarna!

* Igår så pratade jag och Jessica om att höja ribban lite högre. Istället för att tänka "jag kan nog få en 7a på den här ökade skritten" Så sa jag men tänk såhär " Jag kan få en 9 möjligen en 10a" Då säger Jessica givetvis att dom nästan aldrig ger en 10a på ponnytävlingar, det är helt omöjligt. Då säger jag " Nej absolut inte Jessica, men det kanske är svårt...men det går!"
Och i dag fick jag en 10a!!! hihihi, o vad jag ska retas med Jessica ;)