Hästarna och träningen på Stuteri MW

2012-12-31
08:33:24

Kloka ord inom ridningen

"Bestraffa Aldrig misstag, beröm det som är bra"

2012-12-31
08:32:00

Vilken start på dagen!

Börjar dagen med att tömma tvättmaskinen! Schabrak, benlindor och täcken skall hängas på tork, det torra skall på sin plats. Då kommer vi till lindornas problem. De sitter fast i varandra som den värsta tussbollen! Kardborreband hit och dit!
Så man får träna upp sitt tålamod på morgonen rejält när man står där med sitt lilla benlindeknytte i knät och pysslar upp bit för bit <3 Bit ihop, Bit ihop, andas djupt, in genom näsan ut genom munnen....piuuuuh KLAR!
Okej, sådär illa är det kanske inte riktigt, men med höjd ;)

P.S I 8!!!!! År har jag velat ha en såndär mojjinick som man lindar upp lindor med, men har fått nöja mig med att Linda upp allt för hand hela tiden.
En dag, En vacker dag, ja då tar jag en rejäl städning i sadelkammaren (2 v sedan) och VIPPS! Så kommer min kära mojjinick fram!
Den har legat i en låda i sadelkammaren i 8 år!!!?
-Okej...Se det positivt nu Fia, jag är en hejare på att Linda upp lindor för hand :D
Så nu har jag alltså gjort mig förtjänt av att få denna kärleken uppsatt på min vägg där jag kan stå och snurra på snurran med vänster hand!

Yääh yäääh! Nu ut i skötseldelen och skriva upp dagens schema på tavlan så jag vet vilka tider vilken häst skall gå, Struktur är A.O! (efter 1.000 tals övergångar) ((Jessica, Filippa, Amanda, Lisa, Julia osv osv...ni förstår vad jag menar)) (((Hoppas jag)))?

Kram!

2012-12-30
20:27:31

Hästar i träning

Just nu så har kg 11 hästar i träning, varav 10 kommer jag att tävla i år! Detta kommer med andra ord bli ett mycket spännande år! 2 st ponnyer skall dessutom ridas in.
Allt från 5 åringar till 14 åriga hästar kommer jag tävla.
Unghästchampionat, Ungponnychampionat, Hopptävlingar,Dressyrtävlingar mm Jag Längtar! :D härligt med Måndag i morgon, Yippiee! Ny arbetsvecka, nya utvecklingsmöjligheter <3

2012-12-29
11:02:00

Fantastiska häst!

Har nu ridit några hästar och tänkte ta mig en mat paus.
Men Fantastiska Ganja var helt underbar i dag! Visst har vi å jobba på! Men travarbetet var så fiiiint i dag, hon riktigt bara svävade fram som om frambenen aldrig nuddade marken, kunde öka och minska helt exemplariskt! Plötsligt händer det <3
Nu fortsätter vi såhär va!

Go goooo Fia!

2012-12-29
05:57:27

Juluppehåll

Nu har det varit ett rejält juluppehåll från bloggandet :) Men inte från ridandet ;)
Så nu drar jag igång igen med mitt skrivande!
I går gjorde jag färdigt alla våra annonser på hästarna som skall säljas på hästnet. Jag får se till att fixa upp det här också. Men snart skall vi göra nya filmer och ta nya dina bilder på de alla! Det kan behövas!! Var så länge sedan det blev gjort :)
Om 10 minuter sitter jag i bilen på väg till jobbet och om 40 min leder jag in första hästen i skötseldelen för att borsta, sadla och tränsa! Jag kommer bära fram lite till hinder i dag, eftersom jag skall hoppa lite och göra markarbete.


2012-12-17
11:43:33

Kloka ord inom ridning

"Inlärning sker genom straff och beröm, med det menar jag ej socker och pisk.
-Inverkan är straff och att inte inverka är berömmet."

2012-12-15
07:06:53

"kloka ord inom ridning"

"Hästens välbefinnande går före din bekvämlighet."

"Även med kända hästar kan du hamna i okända situationer."

2012-12-14
10:00:14

"kloka ord inom ridning"

I dag kommer det några bonusar upp!!!

"Det som hästen utför under tvång, det har han inte förstått och det blir heller inte vackert"


"En häst är alltid en häst, men en människa är inte alltid en ryttare"


"När hästen gör det du bett den om, sluta be den!"


"hästen blir bra på det den tränar på!"


"Du ska veta vad hästen tänker göra innan den gör det. Hästen ska veta vad du vill när du vet det - inte innan."


Nu har ni något att tänka extra på :)

2012-12-12
07:13:35

"Kloka ord inom ridning"
"När man iställe För att tycka hästen är dum, frågar sig Vad Gjorde Jag för fel? Så har man kommit en bit på vägen"

2012-12-12
06:32:00

Mentaliteten?!
Hej! Igår var jag på en föreläsning på Halmstad universitet. Den handlade om mentalitet! Hur mAn förbereder sig mentalt inför tävling helt enkelt. 
Det var på Hallandsridsportförbunds webbsida som jag läste om detta. Man kan gå en "Talang Till Topp" föreläsning i 4 etapper, går man på 3 utav dem så får man en subventionerad träning till vår i hoppning eller dressyr. Detta vänder sig till oss som är 15-25 år. Detta är dessutom helt gratis!!! Jag tyckte det var helt fantastiskt, det enda jag behöver göra är att ta mig dit det är, så får jag vara med och lära mig massa nytt! Det tyckte jag var riktigt bra!
men jag skall försöka sammanfatta lite vad vi gick igenom, vad man bör tänka på när man tävlar, hur man skall göra med sin nervositet osv. För nervös skall man vara, men man skall lära sig att ha kontroll på den, nervositet är nyttigt att ha. Kommer skriva ett inlägg om detta på tor/fre.
 
Detta var alltså Talang Till Top steg 2. Steg 3 kommer troligtvis vara i Januari, plats är ej ännu bestämd. Då skall de ha en sitsträning, i en gymnastiksal. Vilka muskler bör du träna upp? Hur skall du göra för att komma ner i sadeln bättre, bli mer stadig?
Är Du som jag och också vill bli bättre på din sits, kanske lära dig något helt nytt som du faktiskt inte visste om?! Anmäl dig så fort du kan anmäla dig! 
Man hittar info på Hallandsridsportförbunds hemsida under Aktvitetsplan 2013. 
Om man vill sammåka med mig dit så är det bara att säga till :)
 
Här kommer länken till deras hemsida.
 
http://www3.ridsport.se/Distriktssajter/Halland/Distriktet/Aktivitetsplan2012/
 
 
Föreläsare var Johan Ekengren! Som har Magisterexamen i idrotspsykologi.
 
 

2012-12-11
06:19:43

"kloka ord inom ridning"

"Behandla din häst som en vän.
Din belöning kommer bli mycket större då ,än om du behandar honom som en slav"

Så rid Med din häst inte bara På den :)

2012-12-11
06:11:40

"kloka ord inom ridning"

"Behandla din häst som en vän.
Din belöning kommer bli mycket större då ,än om du behandar honom som en slav"

Så rid Med din häst inte bara På den :)

2012-12-10
14:19:42

Måndag!

Hallåj! Nu är jag på min näst sista häst för dagen, Wacos Rache är det. Har ridit 7st, detta blir min 8onde, slutligen blir det 9st om jag inte tar en till! (kan ju ha tid till det) ;)
Gäller att vara effektiv och bara löpa på som på ett rullande band. Men viktigast när man arbetar så många. Det är att skilja på dem! Alla är olika! Så man måste verkligen ha en plan innan man sitter upp på dem. Annars åker man bara runt varv efter varv. Jag har alltså en plan och ett mål med varje individ, både långsiktigt och för dagen.

Här kommer en bild på vår mysiga sadelkammare <3 Julmys!

2012-12-10
06:11:00

"Kloka ord inom ridning"
"Går det inte som planerat, gör om gör rätt"

2012-12-09
10:12:16

"kloka ord inom ridning"
Det handlar inte om att klamra sig fast i sadeln, utan om att skumpa i takt.

2012-12-07
12:04:01

Fredag? Igen!?

Så var denna fredagen här igen, himla fort det går. Fast min vecka är inte slut ännu. Vill man komma någon vart så får man ligga i och träna! Så jag ligger i!

Några hästar är ridna. Just nu äter jag 2 mackor och några prinskorvar hihi ;) Måste ladda upp magen lite då och då så jag orkar. Men vid 2 blir det riktigt lunch.
Nota Bene fick gå med ett bettlöst träns i dag. Det är ju lite annorlundare med ett sådant träns. Man måste helt enkelt styra mer med skänkeln och vikten! Vilket är bra!! För det är många ryttare som behöver bli bättre på kust den saken. Första gången man använder tränset kan man kanske i te räkna med att rida likadant som med det vanliga tränset med bett. Utan man rider igenom grunderna i ett lågt tempo så man har koll på allt och tar det stegvis uppåt. Dvs, massor av övergångar, Skritt-trav, skritt-hallt, trav-hallt osv.

2012-12-07
11:28:16

"Kloka ord inom ridning"

"För att resa dig upp måste du först ha fallit"
"För att nå framgång måste du även få motgång"

Man kan säga detta på flera olika sätt :) Men ni förstår budskapet i det hela va? Efter regn kommer sol ;) eller hur!
Man blir starkare för varje gång!

2012-12-06
10:00:31

Whiteboarde tavlan!!!

Nu har jag burit in whiteboardtavlan till skötseldelen! Nu blir det himla enkelt att ha en stor tavla! Jag kommer inte glömma något alls! Extra bra är att jag fick upp hästarnas schema där! Enkelt är det att ändra och lägga till/ta bort dagar! Nu är jag nöjd! Tjiho! Dags att gå och plocka in en häst...ser ut som att jag har 7 st att rida i dag :)

2012-12-06
06:45:00

Torsdag
Nota Bene och Jag i sommras!
 
 
Sådär, nu har jag ätit min frukost och packat dyner min lunch i en liten låda! Så skall jag bara göra Tee i en termos som jag kan ha med mig :) + någon macka för snabb mellanätning. Annars hinner jag inte med allt som skall göras i dag.
I går hade jag 9 träns och 6 sadelgjordar att puttsa, 16 ton bajs att ta ut från skötseldelen...varför blir det så mycket på bara 1 dag oO 
I dag skall dessutom lite hinder fram, dock inte hela hinderparken som sist haha, men några studs och cavalettin blir utmärkt!
 
Behöver jag säga att jag har -9 grader??

2012-12-06
06:39:33

"Kloka ord inom ridningen"
 
"När vi rider ska vi få hästarna att känna sig vackra, precis som när dem visar upp sig i hagen. Det är enda sättet att få en pampig men samtidigt avslappnad häst som tycker om arbetet. Vissa ryttare försöker fixera hästens huvud med hjälp av muskelstyrka, detta resulterar bara i att hästen blir motvillig och spänd"
 
Hämtattat från en av Kyras filmer.

2012-12-04
09:59:55

Dec. 04, 2012

Nu har jag läst Ridsport Special och fått massa inspiration från olika tränare, precis som vanligt, så skall det vara!
Det är bra att läsa mycket, se mycket på film tex eller om man har möjlighet att se på när andra duktiga ryttare rider. Då kan man lära sig en hel del!
Just nu läser jag boken "Cavalettin för Dressyrhästen" och "Ryggvänlig ridning" tror iaf böckerna heter så ;)
När de är slut får jag gå och rota i mammas bokhylla igen efter andra böcker att läsa!
Dessutom ser jag också på Kyras filmer, tror vi har alla. Gamla är de, men ack så lärorika! ;)

Mätt i magen trallar jag ut i den djupa snön för att ta in första hästen!

Här kommer en hästhälsning till dig Vendela.E.R!

2012-12-04
09:39:32

"kloka ord inom ridningen"

"I stället för att se problem, försök se spänningen i att lösa dem"

2012-12-03
14:19:01

Måndag

Åh! En sådär härligt måndag är här igen!!!
Några hästar är redan ridna, fick ta hand om morgon fodringen och morgon vattningen. Alla 27 hästar får vattnad för hand eftersom varenda vattenkopp med rör har fryst sönder. Vi har klarat oss i 8 år från detta och nu kom det! Jaja, något skall hända!
Hästarna kompenserar upp med att vara superfina att rida ;)
Är dessutom ganska kallt, typ -8 grader...brrr! Så jag rider i långkalsonger, ridbyxor, ridthermos, t-shirt, tjocktröja, ylletröjja, jacka, dubbla vantar! Jag fryser inte! Men känner mig kanske mer eller mindre som en heffaklump! Hellre överleva vintern varmt än kallt bara för att kunna se på mig själv i spegeln hur snygga vi e hehehe ;)

Nu Lunch och sedan fortsätter jag där jag var, 4 hästar kvar att rida :)

Barcelona är alltid redo!!


( Å nej, jag är inte JÄTTE duktig på att klippa hästar, ännu i alla fall, men snart jäklar i havet har jag det inne) ;)

2012-12-03
08:43:17

"Kloka ord inom ridningen"

"Bättre försent än aldrig när det gäller beröm, aldrig bestraffning"

2012-12-02
08:38:46

"kloka ord inom ridning"

"Ibland för att träna din egna balans och följsamhet, ta ner tempot och låt hästen lära dig"